De opkomst van FinTech in de financiële branche

De snelle ontwikkelingen binnen technologie hebben ervoor gezorgd dat eeuwenoude gevestigde branches en bedrijven grote concurrentie hebben gekregen. Het internet zorgt ervoor dat steeds meer mensen online shoppen, de uitvinding van de iPhone zorgde ervoor dat verschillende telefoonproducenten verdwenen en met de opkomst van FinTech is de financiële sector nu ook in opschudding.

Wat is FinTech?

FinTech is een afkorting voor “financial technology”. Het zijn bedrijven (meestal startups) die voor verschillende financiële producten of diensten vernieuwende technologische oplossingen weten te vinden.

FinTech is een gevolg van de technologisering van de branche. Banken en Verzekeraars hadden in het verleden weinig redenen om te innoveren. Dit kwam omdat er relatief weinig concurrentie was. Daarnaast was het toetreden tot de markt voor nieuwkomers niet eenvoudig.

Hierdoor innoveerde deze grote partijen niet veel en waren de interne processen langzaam en arbeidsintensief. Met de introductie van de FinTech is dit veranderd. Door gebruik te maken van technologische oplossingen zijn de interne processen bij deze jonge bedrijven veel sneller en goedkoper.

Welke FinTech bedrijven zijn er?

De financiële sector heeft veel sub sectoren met daarin veel nieuwe technologische oplossingen. Hieronder zullen we van drie branches tenminste één bedrijf kort bespreken:

Personal Finance

Met het innovatieve product MyCreditscore kunnen consumenten eenvoudig inzicht krijgen in hun eigen financiële situatie. Het unieke van MyCreditscore is dat een MyCreditscore de consument inzicht geeft in hoe een financiële instelling zijn of haar financiële situatie beoordeelt.

Een MyCreditscore bestaat uit niet alleen het inkomen en uitgaven van de consument, maar ook het geregistreerde betaalgedrag. Weinig consumenten houden rekening met hun eigen betaalgedrag en weten niet wat voor een invloed dit heeft op het afnemen van verschillende financiële producten. 

Het geregistreerde betaalgedrag in combinatie met het inkomen en de uitgaven van de consument geven een score die de financiële situatie van de consument concreet maakt. Door de consument hiervan bewust te maken hoopt MyCreditscore bij te dragen aan verantwoorde financiële keuzes van consumenten.

Investeren

Bux is de Nederlandse applicatie die handelen in aandelen en opties gemakkelijk en toegankelijk maakt voor iedereen. Bux laat consumenten handelen op de markt tegen €0 commissie. Binnen enkele minuten kan iedereen vrijblijvend een account aanmaken en beginnen met beleggen met fictief geld.

Geld storten en opnemen kan gratis en op elk moment. Daarnaast is het mogelijk om met kleine bedragen te beleggen voor consumenten die minder risico willen lopen, bij Bux is het namelijk mogelijk om fractioneel te beleggen.

Betalingen

Tikkie is de dochteronderneming van ABN AMRO. Met Tikkie kunnen consumenten eenvoudig via een bericht of WhatsApp geld overmaken. Het voordeel van Tikkie is dat dit direct gebeurt. Waar consumenten eerst dagen tot soms weken moesten wachten, wordt de meerderheid van de betalingen via Tikkie binnen 1 minuut voldaan.

Klantacceptatie

Klantacceptatie van I-Finance Services is de meest innovatieve manier van klantbeoordelingen op dit moment. Met behulp van MyCreditscore kan I-Finance Services klantbeoordelingen aanbieden in verschillende branches als: de makelaardij, verzekeringen, gokinstanties en natuurlijk ook aan financiële instanties. 

I-Finance Services kan het hele acceptatietraject uit handen nemen en afstemmen op de gewenste acceptatiecriteria. De flexibiliteit in combinatie met de geautomatiseerde processen zorgen ervoor dat I-Finance Services de beste klantbeoordelingen voorziet van Nederland.

De opkomst van deze FinTech bedrijven heeft er voor gezorgd dat consumenten sneller, goedkoper en op een meer transparante manier geholpen worden. Eén van de oorzaken die voor de opkomst van bijvoorbeeld MyCreditscore heeft gezorgd is de PSD2 wet. Lees daar meer over in onze blog: “Hoe PSD2 klantacceptatie heeft veranderd”.

Geïnteresseerd in samen werken met een FinTech organisatie? Laat dan uw gegevens achter in het onderstaande contactformulier:

Contact